Info-avond Voedselbos

Opnieuw gaan de alarmbellen af. Vijf hete, droge zomers op zes jaar tijd. Deze zomer lijkt het voorlopig summum van een klimaatverandering die almaar meer impact heeft op ons milieu.

Eén van de slachtoffers is onze land- en tuinbouw. De droogte duurt abnormaal lang en de natuurlijke watervoorraden slinken. Gewassen, (vrucht)bomen en vee zien af en de natuur in haar geheel lijkt niet langer bestand tegen de klimaatverandering.

De agro-industrie die landbouwers quota en levertermijnen oplegt heeft ervoor gezorgd dat de biodiversiteit verloren ging. Samen met het draineren en irrigeren waardoor het kostbaar water snel afvloeit, is de klimaatweerbaarheid van ons voedselproductiesysteem danig onder druk komen te staan. Sommige pioniers gaan op zoek naar andere vormen van voedselproductie die weerbaarder zijn tegenover het klimaatgeweld.

De ecosysteemdiensten in ons landbouwgebied zijn bijna verdwenen. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat kleine bosjes, ter grootte van een voetbalveld, deze ecosysteemdiensten kunnen ondersteunen in een agrarisch landschap. Aanleggen van kleine bosjes dienst aangemoedigd en vooral dan een specifiek soort bos: het voedselbos. Hiermee komen we op het snijvlak tussen landbouw en natuur.

Voedselbossen produceren voedsel binnen de context van een aanplant, gebaseerd op de gelaagdheid van een gewoon bos. Je vindt er vooral doorlevende, eetbare planten zoals bomen, struiken, meerjarige klimplanten, meerjarige groenten, kruiden en bol- en knolgewassen. In tegenstelling tot de klassieke landbouw worden bodembewerking zoals spitten of ploegen, pesticiden, herbiciden en kunstmeststoffen niet toegepast. Hier heeft de mens zelf een ecosysteem ontworpen dat zichzelf zoveel als mogelijk mag reguleren en gericht is op het oogsten van voedsel.

Het voedselbosconcept is bij ons pas vrij recent bekend maar levert toch al resultaten in de gecreëerde voedselbossen. De uitdaging wordt om dit op grotere schaal te brengen en mits professionalisering en onderzoek het concept uit te bouwen tot een volwaardig landbouwsysteem waar de landbouwer ook een inkomen mee kan genereren. Dat hiermee de biodiversiteit van het agrarisch gebied hersteld wordt is een flinke meevaller.

Op woensdag 19 oktober 2022 organiseert vzw Leefmilieu Roeselare een info-avond over het Voedselbosconcept. Hiervoor nodigen zij dé Voedselbospromotor in België Louis De Jaeger uit, die zijn film ‘Foodforest – The documentary’ komt voorstellen. Deze feel-goodfilm brengt het verhaal van verschillende pioniers in ons land en geeft een goed visueel beeld van hoe een voedselbos eruitziet en hoe het functioneert. Landbouwers, tuinbouwers maar ook de particulier met een grote of kleine tuin zijn zeker welkom.

Zie ook : www.meerbomeninroeselare.be

 

Organisator: vzw Leefmilieu Roeselare in samenwerking met Natuurpunt Mandelstreke, TuinHier Roeselare en vzw Meer Bomen In Roeselare

Wanneer: 
woensdag, 19 oktober, 2022 - 19:00

Deuren open om 18.30u

 

Waar: 

Zaal Zilverlink, Meensesteenweg 412, Roeselare

Prijs Leden: 
€ 5,00
Toegang: 5 euro, consumptiebon inbegrepen, te betalen aan de ingang
Info via: 

Bart Deklerck – 0473 29 22 05 – bart.deklerck@gmail.com